VirpiHolmqvist Kaikki lähtee lapsuudesta

Yksityinen ja julkinen varhaiskasvatus käsi kädessä

Varhaiskasvatus puhututtaa. Tänä vuonna on käyty keskustelua varhaiskasvatuksen laajemmasta osallistumisprosentista suomalaisten lasten keskuudessa, ja todisteltu useaan otteeseen varhaiskasvatuksen merkittävyyttä kasvatukselle ja myöhemmälle koulutuspolulle. Monessa kunnassa ja kaupungissa perheille parasta varhaiskasvatusta järjestetään julkisen ja yksityisen sektorin hyvässä yhteistyössä.

 

Viime aikoina keskusteluun on taas noussut kysymys siitä, onko yksityisellä varhaiskasvatuksen tuottajalla oikeus valita, kenet ottaa hoitoon. Niin OAJ kuin lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ovat nostaneet tämän aiheen erikseen esiin. Olemme saaneet lukea valitettavista tapauksista lehdistäkin, ja tilanteet ovat varmasti olleet kärjistyneitä puolin ja toisin. Haluan kuitenkin nostaa esiin, että on myös yksityisiä päiväkoteja, jotka toimivat aivan kuten kuntien ja kaupunkien omat päiväkodit: Kaikki lapset ovat tervetulleita.

 

Keskustelusta on puuttunut myös se näkökulma, että palvelusetelillä ostettavat yksityiset päiväkodit ottavat varhaiskasvatuksensa piiriin kaikki lapset, jotka ovesta sisään tulevat. Palvelusetelissä on perheiden kannalta monia hyötyjä, mutta tässä on yksi lisää: Hoitosuhdetta ei voi yksipuolisesti irtisanoa.

 

Palveluseteli on myös tapa tarjota erilaisia mahdollisuuksia ja esimerkiksi pedagogisia painotuksia aivan kaikenlaisille perheille. Minkään perheen tulotasosta ei riipu silloin se, voiko valita lapselleen päivähoitopaikaksi lähellä kotia sijaitsevan, arkea silloin helpottavan yksityisen päiväkodin, vaiko ei. Lisäksi on rehellistä todeta, että monessa kunnassa päivähoidon saatavuus kärsisi merkittävästi ilman yksityisiä palveluntuottajia.

 

Me olemme nähneet yhteistyön julkisen sektorin kanssa hedelmällisenä ja hyvänä. Siellä missä toimimme, koemme olevamme osa kaikkien kaupunkilaisten ja kuntalaisten vaihtoehtopalettia, ja teemme työmme pieteetillä ja ylpeydellä. Ammattilaisemme tulevat aivan samojen koulutusjärjestelmien kautta kuin missä tahansa muussakin päiväkodissa. Toimintamme on hyvin valvottua, ja tietenkin myös perheillä on korkeita odotuksia meitä kohtaan. Ja niin kuuluukin olla.

 

Mitä tulee “rusinoiden valitsemiseen pullasta”, meillä Touhulassa ei ole tarvetta valita lapsia. Me emme pelkää  “haastavia” lapsia ja kohtaamisia, tai tehostettua toimintaa ja erityisen tuen tarvetta. Meillä on vahva luotto ammattilaisiimme ja meille jokainen lapsi on tervetullut sellaisena kuin hän on. Olemme tehneet hyvää yhteistyötä perheiden kanssa, vaikka tietenkin ristiriitatilanteitakin syntyy. Ihmisiä kun ollaan.
 

Toimimme yhteiskuntavastuullisena yrityksenä ja haluamme tehdä parhaamme, jotta jokainen lapsi saa tasa-arvoiset eväät elämään päivähoidossamme.  Tästä syystä moniammatillinen verkostomme asiantuntijoineen yhteistyössä eri kuntien ja kaupunkien kanssa on omiaan varmistamaan, että syrjintää ei tapahtuisi. Käytäntöjä tulee ja pitää kehittää myös lainsäädännön keinoin, mutta ei lähdetä purkamaan jo hyväksi havaittua laadukasta ja monipuolista päiväkotitoimintaa Suomessa.

 

Haluaisin myös, että voisimme käydä keskustelua erilaisten toimijoiden rooleista ja vahvuuksista päivähoidossa yhdessä. Tulemmekin lähipäivinä esittämään kutsun niin Tuomas Kurttilalle kuin OAJ:n Olli Luukkaiselle - keskustellaan siitä, miten voimme yhteistyössä tehdä nykyistäkin parempaa arkea lapsille ja perheille. Uskon, että meillä kaikilla on siinä paikkamme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Lasten päivähoidosta tuli valtakunnallinen rahasampo

Varhaiskasvatuksen palvelusetelien yleistyminen on luonut uudenlaisen markkinaraon kasvatuskentälle.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/lasten-p...

Onkohan sama ilmiö kuin ns.lastensuojelussa josta hallitus salli/halusi tehtävän miljoona ,sittemin miljardi bisneksen eli huostafirmojen ynm.satojen erilaisten toimijoiden leikkikentän veronmaksajien rahoilla.Halvemmat vaihtoehdot VERONMAKSAJILLE kuten lainmukaiset tukitoimet lakkautettiin miltei kokonaan,kun huostakerroin keksittiin muine lakeineen avittamaan bisnestä perheillä ja lapsilla.Varhaiskasvatushan on sekin tulosta tuosta perhepolitiikasta jota keskusta/kokoomus ja sdp ovat suomeen tuoneet viimeiset yli 20v.

Näitä ent.päiväkotien henkilökuntaa koulutetaan vieläkin uusiin käytäntöihin kun eivät erota sossujen virkaa omastaan.Varhaiskasvatus kun on alituista huolien kaivamista eräissä yksiköissä ja perheiden luokittelua ja arvioimista sossujen kanssa yhteisillä huolien nousumittareilla ja jatkuvilla varhaiskasvatuskeskusteluilla ynm.

Vanhemmat luulevat vievänsä lapsensa päivähoitoon,kun eivät tiedä mitä tarkoittaa varhaiskasvatus ja mitä se pitää sisällään.
Julkista ei haluta kehittää vaikka samat mahdollisuudet olisi tarjota samat palvelut myös siellä.Sama koskee sosiaali ja terveydenhoitoa johon nyt veronmaksajien rahoilla koulutetut lääkärit ynm.siirtyvät oitis TIENAAMAAN YKSITYISILLE FIRMOILLE,ULKOLAISTEN OMISTAMILLE KONSERNEILLE.Kuinkahan suuri % näistä yksityisten varhaiskasvatus paikoista tuottaa asiakaskuntaa myös sinne yksityisten huostabisneksiin,kun nyt kunnat ovat asiakashankkijoita niihin ,kun ei muuta roolia enää ole.

VARHAISKASVATUKSEN MILJOONABISNES KIERRÄTTÄÄ VEROVARAT PÄÄOMASIJOITTAJILLE Verovarat kiertävät pääomasijoittajille

Suomen suurin yksityinen varhaiskasvatuksen toimija on oululainen Touhula Varhaiskasvatus, joka on osa Coronariaa. Yrityksellä on noin 80 päiväkotia 30 eri kunnassa. Viime vuoden 16 miljoonan euron liikevaihdon odotetaan kasvavan tänä vuonna 38 miljoonaan. Coronarian ohella muita isoja toimijoita ovat Pilke Päiväkodit ja Suomen Tenava päiväkodit. Pilkkeen liikevaihdoksi ennustetaan tälle vuodelle noin 14 miljoonaa, Tenavan 12 miljoonaa.

ILMOITUS

Kaikkien kolmen ketjun taustalla on yksityisiä omistajia ja pääomasijoittajia. Pilkkeen pääomistaja on Palvelurahasto 1, jota hallinnoi Korona Invest. Sijoittajina ovat muun muassa Sitra ja eläkerahastoja.

Tenavan taustalla on norjalainen Norlandia, joka pyörittää päiväkoti-, potilashotelli- ja hoivakotitoimintaa Hollannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Norlandian lisäksi Tenavan omistajina on suomalaisia yksityissijoittajia. Coronarian taustalla on suomalainen Cor Group, joka panostaa terveydenhuollon lisäksi mediaan ja palveluliiketoimintaan.

Maksetaan vaan ei valvota,kuten huostabisneksessäkin.

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3443573-varh...

Toimituksen poiminnat